הקלטת בוררות

הקלטת בוררות

שירותי הקלטת בוררות מקצועית על ידי מקליט מקצועי + מתמלל מקצועי עם ניסיון משותף בעולם התמלול של כ-25 שנה, לשירותכם ללא תיווך וללא מע"מ!

הליך בוררות בישראל הוא תהליך משפטי חלופי שבו צדדים בסכסוך מסכימים להגיש את המחלוקת שלהם לבורר המוסכם על שני הצדדים, והחלטתו של הבורר מחייבת את הצדדים. זהו תהליך פרטי שנערך מחוץ לבית המשפט ונועד לייצר לפשרה בין הצדדים באופן יעיל ומהיר יותר מתיק שנדון בבית משפט רגיל. הליך הבוררות נפוץ במיוחד בתחום המסחרי ובסכסוכים עסקיים, כולל תחומים כמו בנייה, נדל"ן והשקעות. הצדדים יכולים לבחור בבורר שיהיה מומחה בתחום הרלוונטי, מה שמאפשר טיפול מדויק ומקצועי יותר בנושאים הנדונים.

בעת הקלטת ישיבות בוררות ובשל אופיה הסוער יותר לרוב של ישיבות בוררות – אנחנו מקפידים על רישום סדר דוברים מדויק, על הקלטה איכותית בשילוב סוגי מיקרופונים שונים לקליטת כל אדם ואת כל החדר ביחד במקביל, תוך הקפדה על מערכת מיקרופונים נוספת לגיבוי.

הקלטה ותמלול ישיבות בוררות –

בוררות, בוררות משפטית, או ארביטרציה בלועזית, הוא הליך חלופי לבית המשפט ליישוב סכסוך, מחלוקת ואי הסכמות בין הצדדים הניצים אשר מציגים בהסכמה הדדית את עמדותיהם מול מגשר ניטרלי (לרוב איש מקצוע בתחום הנדון, אם כי זה לא מחייב), שאינו קשור למחלוקת. הליך בוררות יכול להיקבע מראש על ידי הצדדים כחלופה להליך משפטי, או להיקבע על ידי בית המשפט אם זה מחליט שמדובר בהליך יעיל יותר בנסיבות המקרה. ערעור על פסק דין הבורר הוא נדיר, ורק אם שני הצדדים הסכימו מבעוד מועד שהדבר אפשרי ומקובל על שני הצדדים. בוררות היא לרוב הליך יותר אישי, "עדין", קצר, פרטי וזול בהרבה מאשר קיום הליך משפטי רגיל בבית משפט. הצדדים בוחרים יחדיו בהסכמה משותפת על בורר שמתאים לשניהם, הן מבחינה מקצועית ואישית, מה שבדרך כלל מוביל לתחושה שנעשה צדק, מכיוון שלצדדים יש יד בבחירת הבורר. הבוררות היא אינסטיטוציה ותיקה ומקורה בעת העתיקה, וידועה כבר מימי המשפט הרומי. בוררות מוזכרת בתלמוד בפרק השלישי של מסכת סנהדרין. כמו כן, אינסטיטוציית הבוררות שזורה עמוקות גם במסורת היהודית.

במהלך בוררות משפטית, הצדדים מסכימים מראש על הבורר, ולעיתים בית המשפט מציע בוררות כחלופה למשפט. הבורר שומע את טענות שני הצדדים ורואה את הראיות שלהם, ולבסוף מחליט ונותן פסיקה מחייבת שאי אפשר לערער עליה אשר גם אכיפה דרך הוצאה לפועל. בין אם בתחילת הסכסוכים או בהסכמה מאוחרת כחלק מסעיף בוררות בחוזה, הצדדים יכולים להגיע להסכמה משותפת להיכנס יחד להליך הבוררות.

ישנה אפשרות ערעור ראשון בזכות בדרך כלל לפסק דין בית משפט. לא קיימת אפשרות לערער על פסק דין הבורר בבית המשפט בזכות, אלא ערעור בתנאים מגבילים ורק ברשות. לעיתים אפילו אם לצדדים הייתה הבנה מוקדמת לגבי קיומה של אפשרות זו.

מחיר הפקת פרוטוקול בוררות – החל מ-15 ש"ח (אין מע"מ) לדקה – תלוי במספר הדוברים. 

התקשרו עכשיו לייעוץ חינם ובדיקת זמינות לשירותי תמלול והקלטה –

אורי אוריאן, צמו"ת – Zamot – מקליט – בטלפון – 0505958629 – במייל [email protected]

לינק חוק הבוררות – לחץ כאן

ציטוט חוק הבוררות – "הסכם בוררות – הסכם בכתב למסור לבוררות סכסוך שנתגלע בין צדדים להסכם או שעשוי להתגלע ביניהם בעתיד, בין שנקוב בהסכם שמו של בורר ובין אם לאו;"

"בורר – בורר שנתמנה בהסכם בוררות או על פיו, לרבות בורר מכריע ובורר חליף;"

"פסק בוררות – פסק שניתן על ידי בורר, לרבות פסק ביניים".

אף על פי שלא קיימת פקודה מפורשת בחוק הישראלי בעניין חובת רישום פרוטוקול בוררות, מומלץ לערוך פרוטוקול תמלול בוררות מדויק הנאמן למקור, בין אם בהקלדה בזמן אמת או בשיטה המדויקת יותר, כהקלטה מקצועית ותמלול בדיעבד. ההליך מתחיל כאשר הצדדים חותמים הסכם. ההסכם מהווה תנאי הכרחי להתחלת הליך הבוררות, אשר קרוי גם "שטר בוררות" או שטר בוררות של בית הדין. ההסכם יכול להיות ייעודי לבוררות או סעיף בהסכם כולל יותר. שופט יכול להחליט גם להעביר את ההליך מבית משפט להליך בוררות אשר מוסכם על שני הצדדים, גם כאשר שני הצדדים לא חתמו על הסכם כזה מלכתחילה.

למי ולמה חשוב לתעד ולתמלל דיוני בוררות?

לצדדים בהליך הבוררות – מאפשר לכל צד לנמק את טיעוניו על סמך הפניה לחלקים אחרים וקודמים הרשומים בפרוטוקול.

לבורר – יכול לקבל תמונת מצב מלאה ומדויקת בהרבה אודות התפתחות ההליך והנאמר בו, וכך מסקנותיו תהיינה הרבה יותר מקצועיות ותקפות.

לבית משפט – תמלול הבוררות מהווה כלי עזר חשוב להצגה בפני בית משפט, ולקבלת אישורו כפסק דין.

מי יכול להיות בורר?

על פי החוק היבש, כל אדם בישראל יכול לשמש כבורר אם שני הצדדים מסכימים לכך. אך בפועל מקובל שהבורר יהיה בעל הכשרה משפטית כמו שופט או עורך דין, שהוא גם בעל התמצאות וניסיון בתחום המקצועי של הסכסוך.

ניהול הליך בוררות משפטית:

– חתימה על הסכם בוררות או "סעיף בוררות" המפרט את נושאי המחלוקת וטיעוני שני הצדדים

– כל צד מציג את טיעוניו וראיותיו

– הבורר מקבל החלטה על סמך שיקול דעתו

– ניתן לבקש אישור בית משפט כדי להעניק תוקף של פסק דין

חשיבות רישום פרוטוקול:

– מספק תיעוד מדויק של הדיון

– מאפשר לצדדים להתייחס לנאמר קודם בטיעוניהם

– מסייע לבורר לקבל החלטה מקצועית ומבוססת

– מהווה יסוד איתן לאישור בית משפט אם מבקשים זאת או להגשת עררים בעתיד

אופציות לרישום פרוטוקול:

– הקלטה ותמלול בוררות בדיעבד על ידי גורם מיומן – הכי מדויק. יקר יחסית לתמלול בזמן אמת.

– תמלול בזמן אמת על ידי מתמלל מקצועי – פחות מדויק זול משמעותית מהקלטה ותמלול בדיעבד, אך עלול להשאיר מקום לספק במקרה של חלוקת דעות לגבי הנאמר בישיבה, ויכול להוביל לשום מקום (מריבות מיותרות על מה נאמר ואם נאמר).

תמלול מדויק ואיכותי של בוררות חיוני להמשך הטיפול בתוצאות ההליך ולכן ראוי להקפיד על הפקת פרוטוקול מדויק ונאמן למקור ככל שאפשר.

הסכם בוררות דוגמא

בוררות מול בית משפט – בוררות או משפט?

בבית משפט –

זמן – הזמן הממוצע לניהול תביעה בבית משפט הוא כ-3 שנים.

עלויות תביעה – עלויות גבוהות, בנוסף תשלום אגרת בית משפט

בחירת שופט – לא ניתן לבחור שופט

סדרי דין – על פי הדין המהותי ודיני הראיות

פרטיות – אין

בהליך בוררות –

זמן – דיון קצר וממוקד. זמן ממוצע לניהול תביעה בבית משפט כ-3 חודשים

עלויות תביעה – עלויות תביעה נמוכות ביחס לבית משפט

בחירת שופט – הצדדים חופשיים לבחור בורר על פי תחום התמחותו, ניסיונו ושמו הטוב

סדרי דין – הצדדים רשאים להסכים מראש על גמישות בניהול סדרי הדין

פרטיות – ניתן לשמור על אנונימיות התיק והדיון

יתרונות הבוררות המשפטית מול דיון משפטי רגיל הם, המהירות, חיסכון בעלויות, שמירה על פרטיותם של הצדדים וגמישות רבה יותר מבית משפט. עם זאת, אפשר לתת תוקף של פסק דין להחלטת הבורר. לכן, בוררות יכולה להוות דרך יעילה ליישב סכסוכים ללא בית המשפט, אשר יכולה לחסוך זמן, אנרגיות וכסף רב לצדדים. לרוב הליכי בוררות עוסקים בתחומים של סכסוכי רכוש, שותפויות עסקיות וסכסוכים משפחתיים כגון ירושות. הקלטה ותמלול בוררות בדיעבד תמיד עדיפים במקרה של מחלוקת על הנאמר, דבר שקורה לא מעט ועולה עקב הנטייה של הצדדים לדבר ביחד ובכך להקשות על תהליך התמלול.

אין אופציה חוקית לצד אחד להכריח צד להיכנס להליך בוררות במידה ואותו צד מעוניין בהליך משפטי מסורתי בבית משפט. על ההליך להיות מוסכם על שני הצדדים עם עריכת ההסכם החתום.

בית המשפט עלול להעלות על הפרק את האפשרות להליך בוררות במקום ההליך המשפטי המסורתי כאשר לשני הצדדים אין עניין בפסק דין, או ההליך לא יכול להיות אפקטיבי בהליך משפטי מסורתי בעיני בית המשפט. שלא כמו בהליך משפטי מסורתי, הבורר נבחר בהסכמה על ידי שני הצדדים, מדובר ביתרון מכיוון שתחושת הצדדים שהכרעת הבורר תהיה נטולת משוא פנים, כמו כן הליך הדיון "רופף" יותר יחסית לדרישות בית המשפט להליך משפטי.

רמת הדיוק ותשומת הלב לפרטים חייבת להיות גבוהה מאוד, אף יותר מאשר בבית משפט, דווקא מכיוון שלא מדובר בדיון משפטי רגיל, שם לרוב יש פחות דיבורים ביחד בגלל טבע ההליך והשמירה היתרה על נהלי הדיון. בכל מקרה, מדובר על פרוטוקול משפטי לכל דבר. יש להקפיד על זיהוי נכון של מונחים מהעולם המקצועי בו דנים בישיבה, ולא פחות חשוב, זיהוי הדוברים. הרבה פעמים יושבים בחדר 10-20 אנשים אשר בלהט הדיון מדברים ואף צועקים ביחד, דבר שמקשה על התמלול ובמקרה הטוב מאריך את הזמן להפקתו ומעלה את המחיר, ובמקרה הרע מביא לרישום של לא ברורים במקום מילים או משפטים.

הליך הבוררות מתנהל בדלתיים סגורות, לא ניתן לראות את תיק הבוררות באינטרנט. בבית המשפט הדיון והתיק נראים לעיני כול מכיוון שתהליכים אלו מתנהלים בדלתיים פתוחות וניתן לראות את החלטות בית המשפט דרך מנועי החיפוש באינטרנט.

עלות הליך בוררות –

אין קביעה מפורשת באשר לעלות שכר הבורר בחוק הישראלי. אבל אם אחד הצדדים חש שגובה שכר הבורר אינו מידתי ומוגזם, ראשי הוא לפנות לבית המשפט במהלך או בסיום הליך הבוררות בבקשה להפחית את שכר הבורר. על פי החוק ניתן גם לגשת להליך מקוצר. מדובר בטענות בכתב, הגשת עדויות ומתן הכרעה.

על מנת למנוע סחבת מיותרת ויקרה ניתן לדרוש מחיר ידוע מראש, ללא קשר לכמות הדיונים הנדרשת. כפי שרואים בכתבה הזאת, בהם היו מקרים בהם בוררים בכוונה "מרחו" דיונים כדי להרוויח יותר.

עלות תמלול בוררות – מתחיל מ-15 ₪ (אין מע"מ) לדקה, תלוי במספר הדוברים.

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001015311

עלות הליך בוררות לסכומים קטנים יכול לנוע לרוב סביב בין 2,000 שקלים עד ל-15,000 שח כשכר לבורר.

ובסכומים גבוהים, לרוב מעל 1 מיליון ₪, כנהוג בביתי משפט, כ-2.5 אחוז מהסכום.

הגדרת הליכי גילוי מסמכים – ניתן לקיימם על פי צו פרוצדוראלי של הבורר או לחילופין לפי כללי מוסד הבוררות.

כאשר דיני ארצות הברית חלים בדיון או שהצד שכנגד שוכן בארצות הברית, יש לקחת בחשבון שהליך גילוי מסמכים בארצות הברית הם יקרים בהרבה מאשר בישראל מכיוון שההליך מורכב ורחב בהרבה לעומת ההליך בארץ.

בבוררות ניתן לקבוע מראש ולהגביל את אורך הדיון או הדיונים ואת מספרם הכולל.

יש לקחת בחשבון שהליך בוררות שנעשה דרך מוסדות בוררות ידועים יהיה יקר יותר כי יש בנוסף גם לשלם את דמי המנהל והאגרה שמוסד הבוררות גובה.

ביטול הסכם בוררות

ביטול פסק בוררות תתאפשר רק במקרים בהם עילת הביטול נמצאת ברשימה קטנה ביותר של עילות הביטול המפורטות כאן, בסעיף 24 לחוק הבוררות.

הסכם בוררות – תוקף משפטי וסעיף 24 לחוק הבוררות, התשכ”ח-1968

חוק הבוררות סעיף 24 קובע – רשימת הנושאים להם הסכם הבוררות לא תקף, הרשימה כוללת, מצב משפחתי, הורות, פירוק שותפות או חברה, דיור מוגן, קביעת היעדר או קיום יחסי עובד מעבד ועוד. במקרה בו אחד הצדדים טוען לחוסר סמכות הבורר בעניין מסוים, יש לפנות לבית משפט לקבלת תוקף חוקי לפסק הבוררות אשר יהיה מחייב.

רשימת בוררים

מאיפה משיגים שמות של בוררים ידועים? מה עדיף בורר ממוסד בוררות או עצמאי? תלוי בתקציב. ישנם בוררים עצמאיים אותם ניתן לראות בגוגל, וישנם מספר מוסדות בוררות ידועים אותם ניתן גם כן למצוא, אך יש לקחת בחשבון עלויות גבוהות יותר.

בוררות עסקית

הליך בוררות עסקי יכול להסתיים באחת מהדברים הבאות (במידה ולא היה אירוע נדיר של ערעור)

פתרון המקובל ומוסכם על שני הצדדים –

זהו הפתרון האידיאלי, מכיוון שיש סיכוי רב יותר ששני הצדדים ישתפו פעולה עם ההכרעה. זהו פתרון אשר מוסכם על שני הצדדים. בסוג זה של פתרון הצעת הבורר מקובלת על שני הצדדים וכך מתקבל תוקף של פסק בוררות.

בהכרעת הבורר

במקרים בהם הכרעת הבורר היא הכרחית, ששני הצדדים לא מצליחים ליישב את המחלוקות. אלא אם כן הצדדים הסכימו מראש, אי אפשר לערער על פסק הבורר.

בוררות עסקית – מתי כדאי?

שותפים עסקיים פונים אל גורם או גוף ניטרלי חיצוני כאשר אלו נקלעים לסכסוך או לחילופין למחלוקות עקרוניות אשר אינן פתירות. מטרת אותו גורם חיצוני להביא את הצדדים ליישוב המחלוקת באופן אשר ירצה את שני הצדדים. לעיתים בית המשפט עצמו הוא זה שלמעשה שולח את הצדדים לבוררות.

יישוב מחלוקות עסקיות שלא בבית המשפט

ניתן ליישב מחלוקות וסכסוכים עסקיים מחוץ לבית המשפט ומחוץ למנועי החיפוש, במידה ודיסקרטיות חשובה לעסק ואינכם מעוניינים לכבס את הכביסה המלוכלכת לעיניי כל. על מנת לשרת את מטרתו המקורית של העסק ו/או להבטיח ערך מקסימלי לבעלי המניות יש לבחור בבוררות עסקית במקום להתנצח שנים ארוכות בבית משפט תוך הדרדרות העסק.

תוואי בוררות עסקית

בדומה לחוות דעת מקצועית אשר ניתנת בבית משפט בהליך משפטי רגיל, לרוב בהליך הבוררות לוקחים חלק, מעבר לעורכי הדין, גם אנשים מקצוע בהתאם לנדרש בתיק, בתחום הייעוץ העסקי, הכלכלה והפיננסים. משפטנים מנהלים את ההליך כולו וישנם מקרים בהם יש צורך בעוד הליכים לתת תוקף לפסק הבוררות. הליך הבוררות יכול להיות משפטי בלבד או כלכלי.

בוררות מתנהלת על פי הקבוע בחוק. למערכת המשפט הישראלית יש עניין בהליך זה כי הוא מוריד את העומס ממערכת המשפט בצורה משמעותית. קריטי לוודא שההליך התנהל על פי חוק על מנת שבית המשפט לא ישלול את תוצאותיו (נדיר).

1 בוררות פסק סופי – תוואי המסתיים בפסק סופי מכריע ומחייב – תוואי זה מתאים לעסקים המעוניינים בהכרעה סופית בהחלט. זה התוואי המהיר ביותר אם משווים להליך בוררות בו ישנה הסכמה מבעוד מועד של שני הצדדים על היכולת לערער על הכרעת הבורר.

2 ערעור בזכות – תוואי המאפשר למי מהצדדים לערער עקב שגיאות שקרו בהליך הבוררות. תוואי זה רופף ביחס לשאר ומשאיר מקום לתקן טעויות יסוד. אך אם זאת יש לציין שללא פרוטוקול מתועד, לאף אחד מהצדדים לא תהיה את זכות הערעור.

3 ערעור ברשות – (תיקון מס' 2), התשס"ט – 2008 בתוואי זה זכות הערעור לבית המשפט נשמרת

4 בוררות בייסבול (Final-Offer Arbitration) או לחילופין בוררות ההצעה האחרונה – שני הצדדים מציעים פתרון לסכסוך. הברור, על פי שיקול דעתו המקצועית מכריע בין ההצעות.

5 בוררות מגשרת – תוואי קריאטיבי מרוכך ופשרני יותר

6 בוררות מקוצרת – תוואי "אקספרס" מקוצר בדיון מהיר, בו הצדדים לא מגישים כלל כתבי טענות. ההכרעה מושתת רק על המסמכים אותם מגישים הצדדים או באי כוחם.

עורך דין בוררות – איך לבחור עורך דין לבוררות?

על מנת לבחור את עורך הדין המתאים לבוררות בררו רקע, שאלו מכרים, השוו מחירים והכי חשוב היפגשו פנים אל פנים על מנת להגיע להחלטה חשובה זו.

תניית בוררות

תניית בוררות בהסכם מבטיחה שבמקרה של מחלוקת בין הצדדים, התיק יועבר להליך בוררות במקום להליכים משפטיים. הרעיון הוא לחסוך מהצדדים הליכים משפטיים ארוכים, יקרים ובלתי צפויים. בהליך בוררות הצדדים בוחרים במשותף מיהו הבורר שיכריע במחלוקת ביניהם. זוהי הדרך להבטיח שההכרעה תהיה מוסכמת ותאפשר המשך שיתוף פעולה עסקי בעתיד.

תניית הבוררות נועדה להתמודד עם "מקרה החירום" שבו מתגלע סכסוך בין שותפים עסקיים. היא מגדירה מראש מה יקרה במצב כזה וקובעת שהפתרון יהיה באמצעות בוררות – הליך יעיל וגמיש יותר מאשר ההליך המשפטי.

תניית בוררות מונעת כניסה להליכים משפטיים יקרים וארוכים ומבטיחה פתרון מוסכם למחלוקות באמצעות בורר אשר נבחר על ידי שני הצדדים.

דוגמה לבוררות עסקית מהעיתונות

בוררות מול גישור

בניגוד להליך בוררות, בו ישנה חתימה על הסכם ראשוני או הסכם בעל פה, אשר ממנו לא ניתן לסגת לאחר שפסיקת הבורר הבלעדית ניתנה, אליה מגיע הבורר על פי הראיות והטיעונים שהובאו בפניו, בהליך הגישור המגשר משמש כסוג של מדריך ויועץ העוזר לצדדים להגיע להסכמה משותפת ללא הכרעתו, רק עזרתו והנחייתו אלא הצדדים מגיעים להחלטה ביחד. אלו שתי מתודות שונות במהותן ליישוב סכסוך.

במקרים בהם הסכסוך עמוק ורגשי, והצדדים לא מצליחים לנהל משא ומתן נורמטיבי לא מריבות שמובילות לשום מקום, הבורר למעשה משמש כפוסק הבלעדי והסופי. מה שמייתר הרבה מריבות ודיונים.

גישבור –

מדובר בהכלאה של שני תהליכים שונים. על מנת ליישב את הסכסוך ולהגיע לפתרון המקובל על שני הצדדים מתחילים בתהליך גישור רגיל, אך שלא כמו בהליך גישור סטנדרטי, הנושאים אשר לגביהם לא הושגה הסכמה עוברים לשלב הבוררות במקום להגיע להכרעה בבית משפט. בשלב זה המגשר, מקבל כוח הכרעה מחייב הניתן לאכיפה על ידי הוצאה לפועל. הגמישות הרבה של ההליך הזה מייתרת את הצורך להגיע לבית המשפט. מתחילים בהליך גישור רגיל, בו המגשבר מסייע במשא ומתן בין הצדדים, אשר הם בעצמם מגדירים את ניסוח, סוג ומהות ההסכם. שלא כמו שופט בבית משפט או בורר בבוררות קלאסית, הצדדים במחלוקת מגיעים להסדר גישור בלי שהמגשבר יכריע או יקבל החלטה מחייבת. לאחר השלב הזה, עוברים לשלב הבוררות הקלאסית, בו הפוקוס הוא יישוב הסכסוך בשיטת הבוררות.

Call Now Button