תמלול ישיבות דירקטוריון בעברית ובאנגלית

כמתמלל מקצועי התמחיתי בתמלול והקלטה באנגלית של מגוון רחב של ישיבות דירקטוריון ודיונים מקצועיים. מומחיותי כוללת תמלול הקלטות מסוגים שונים, החל מפגישות פרונטליות וכלה בישיבות זום, תוך התמודדות עם מבטאים מגוונים מרחבי העולם.
התמחותי מקיפה תחומים מקצועיים מרכזיים, ביניהם:
– ישיבות פיננסיות וכלכליות
– דיוני חברות ביטוח והשקעות
– ישיבות רשות הפטנטים בעברית ובאנגלית
– פרוטוקולים של מוסדות ממשלתיים כגון ביטוח לאומי ומשרד הבריאות.
הבנתי בדינמיקה של ישיבות דירקטוריון מלמדת כי מדובר בזירה עתירת מתח, שם מתנהלים דיונים מכריעים על עתידן של חברות ותאגידים. לפיכך, דיוק ואובייקטיביות בתמלול הם קריטיים, במיוחד כאשר מדובר בסכומים משמעותיים ובהחלטות אסטרטגיות מרחיקות לכת והשינויים האחרונים בחקיקה בעניין חשיפה אישית של דירקטורים.
בית המשפט בעניין תמלול ישיבות דירקטוריון
סעיף 108 בחוק החברות המדבר ספציפית על פרוטוקולים בישיבות דירקטוריון קובע שפרוטוקול שנחתם ואושר על ידי דירקטור מנהל הישיבה יהווה ראיה לכתוב, ושחובה על החברה העורכת את הישיבה להפיק את פרוטוקול הדירקטוריון.
"(א) חברה תערוך פרוטוקולים של ההליכים בישיבות הדירקטוריון, ותשמור אותם במשרדה הרשום או במען אחר בישראל, שעליו הודיעה החברה לרשם, לתקופה של שבע שנים ממועד הישיבה."
"(ב) פרוטוקול שאושר ונחתם בידי הדירקטור שניהל את הישיבה, ישמש ראיה לכאורה לאמור בו.”
המחוקק חזר על העניין בחוזר רשות החברות מיום ז' בחשוון התשס"ד – 2003 המתייחס לעבודת הדירקטוריון. מטרתו לרענן ולעדכן את ההוראות הקיימות בעניין עבודת הדירקטוריון בחברה ממשלתית. המחוקק קבע כי יו"ר הישיבה הוא האחראי לרישום פרוטוקול הדיונים בישיבה, הפרוטוקול ישקף את הדברים שנידונו בישיבה. יתועדו בו בפירוט עיקרי הדברים כשם שנאמרו, וכמו שבאו לידי ביטוי בישיבה, נוסחן של ההחלטות שנתקבלו בישיבה וכן את יתועדו כל כניסה ויציאה של כל משתתף.
דירקטורים – חשיפה אישית

דירקטורים חיים ונושמים סביבה רוויית סטנדרטים משפטיים רבים. הפרה יכולה לחשוף את חברי הדירקטוריון אזרחית ופליליות. הדירקטוריון אשר מנהל את סיכוני החברה, צריך גם לנהל את הסיכונים אליהם הוא עצמו חשוף. וזאת נעשה כמובן בעזרת שיקוף מדויק של כל מה שהתרחש בישיבה בתמלול ישיבות הדירקטוריון על ידי מומחה בתחום.
דירקטורים ונושאי משרה – הגנה
כדי לפעול בחופשיות לקדם את האינטרסים של החברה, הדירקטוריון ונושאי המשרה צריכים להגן על עצמם –
שיפוי –האחריות לפצות עובד שיידרש לשאת בהוצאות כספיות בעקבות תביעות היא על החברה.
פטור –הפטור לעובד מנשיאת אחריות כנגד כל נזק שייגרם ניתן על ידי החברה.
ביטוח – החברה מורשית לבטח את עובדיה בביטוח דירקטורים.
פרוטוקול שמשקף במדויק את תהליך קבלת ההחלטות שהתקבלו יגן על חברי הדירקטוריון. החלטות חשובות ומכריעות מתקבלות בישיבות הללו, אשר גם משפיעות לעיתים גם כן על הציבור הרחב. יש צורך לשם כך בתיעוד ותמלול חיצוני שהוא גם גורם בלי תלוי.
פרוטוקול דירקטוריון ועיקרון "שיקול הדעת העסקי"
על מנת שדירקטוריון יוכל לבסס הגנה משפטית המושתת על עיקרון של "שיקול-הדעת העסקי” יש להפיק פרוטוקול מפורט המשקף סדר קבלת החלטות מושכלות, המפרט את סך כל המידע שהיה נתון לדירקטורים לצורך קבלת החלטותיהם בישיבות.
בעניין פיננסיטק (תנ"ג 13663-03-14) – כלל שיקול הדעת העסקי –
החלטה בתנ"ג 14-03-13663 ניומן נ' פיננסיטק ואח', מיום 24 במאי, 2015 ( להלן: "החלטת בית המשפט הכלכלי")
פסיקת השופטת רות רונן להלן, "הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון על נספחיהם אמורים לשקף באופן שאינו שנוי במחלוקת את תהליך קבלת ההחלטות על-ידי הדירקטוריון על כל שלביו. בעיקר באותם מקרים בהם הדירקטוריון החליט לקחת סיכון. שכן, אז צריך בית-המשפט להיות מסוגל לעקוב אחר תהליך המחשבה של הדירקטורים. ואחרי הטעמים שהניעו אותם לקבל את ההחלטה אותם הם קיבלו".
לקוח מ"גלובס'": "דירקטורים על הכוונת"
לקוח מ"דה מרקר'" : "לפעמים דירקטורים פשוט מתרשלים"
על מנת שדירקטורים יוכלו להשתמש בפרוטוקול הדירקטוריון כהגנה חוקית, ככל שיתעורר צורך בעתיד, על הפרוטוקול להיכתב בצורה המשקפת את הנאמר בישיבה בצורה מדויקת ונהירה.
ללא פרוטוקול עם תהליך קבלת החלטות סדור וקבוע, צפויות בעיות חוקיות בשימוש בהגנת “שיקול הדעת העסקי". קריטי שהפרוטוקול ישקף את הנאמר בישיבה בצורה מדויקת ונהירה.
"שיקול הדעת העסקי" מקנה את האפשרות לדירקטורים להיות בחזקת סבירות החלטותיהם אשר התקבלו על בסיס נתונים.
טיפים לניהול ורישום נכון של פרוטוקול דירקטוריון

1. סדר יום ומידע הניתן לדירקטורים
על סדר היום להכיל את כל נושאי הדיון שעלו בישיבת הדירקטוריון. ברמת פירוט גבוהה ולא מתומצת או מקוצרת, את חומרי הרקע שנעשה בהם שימוש בישיבה, העתק של המצגות שנכללו בישיבה, סדר היום צריך להראות אלטרנטיבות לכל החלטה ואת היתרונות, החסרונות, העלויות והתועלות של כל אלטרנטיבה כזו.
2. ניהול הישיבה
לאחר שערך הכנה מיטבית לדיון על יו"ר הדירקטוריון לנהל את ישיבת הדירקטוריון. על יושב ראש הדירקטוריון חלה אחריות מוגברת. עליו לנהל את השיבה בצורה מקצועית ובתהליך מובנה ומוגדר.
3. רשימת המשתתפים
יש לבדוק בכל שלב בדיון שכל מי שאמור להשתתף בישיבה, בנוסף לדירקטורים עצמם, אכן משתתף, ולבצע רישום של כך.
4. הקצאת זמן
על מנת להימנע מדיונים בלתי מספקים בנושאים מהותיים יש להימנע מהעמסת יתר של נושאים פר ישיבה. אורך ישיבת הדירקטוריון צריך להילקח בחשבון מראש ויש להקצות לכל סעיף ונושא את הזמן הנדרש בישיבה.
5. מה, מדוע ואיךעל הפרוטוקול לפרט בכל סעיף שבסדר היום את שלושת האלמנטים הבאים:
מה – תיאור מדויק של מהות כל נושא על סדר היום, מדוע הנושא נדון ומה הוא בא לקדם,
איך יש לערוך את הישיבה בנושא, מי מציג ומה.
6. בדיקות שגרתיות
הדירקטוריון נדרש לבצע שורה של בדיקות שגרתיות. את הבדיקות יש לבצע בהלימה לרשימת תיוג מסודרת. ישנה חשיבות מהותית לעריכת רשימת תיוג בדיונים העוסקים בדוחות הכספיים.
7. ייעוץ מקצועי
כשם שנקבע גם בהלכה הפסוקה, הישענות הדירקטורים על ייעוץ משפטי לשם קבלת החלטות הינה סבירה ומקובלת.
8. ועדת דירקטוריון
ישנם מקרים בהם מוטב למנות ועדת דירקטוריון אד-הוק אשר נועדה לטפל וללוות נושא מהותי ספציפי. חיוני ליישב את סמכויותיה, תפקידיה, והצורה בה היא מדווחת לדירקטוריון.
זאת עקב הפסיקה החדשה שמייחסת חשיבות מהותית לפרוטוקולים של ישיבות דירקטוריון.
9. פרוטוקול דירקטוריון
חוץ מהעובדה שפרוטוקול מהווה מסמך ניהולי מהותי, מזווית האחריות –לפרוטוקול יש חשיבות מהותית גם כנספח החשוב יותר אשר מצורף לכתב ההגנה , ועליו לכלול את מכלול הדברים המהותיים שנדונו בישיבת הפרוטוקול. ניתן להפיק פרוטוקול דירקטוריון "נקי", מילה במילה, מסוכם ועוד. לפי דרישתכם.
10. דיווח ומעקב
ישנה חשיבות מהותית להסדרה של זמני דיווח ותוכן הדיווח של הדירקטוריון בנוגע להוצאה לפועל של החלטותיו, ניתן לעשות זאת כדיווח בכתב או בעל-פה בכל דיון או לכל הפחות פעם ברבעון.
תמלול הישיבה הוא תהליך שדורש השקעה רבה ודיוק על מנת להמיר את הנאמר בהקלטת האודיו או הווידאו למסמך כתוב בצורה מלאה ומדויקת ככל הניתן. מסמך זה צריך לכלול את כל הפרטים שנדונו במהלך הפגישה, לרבות שמות הנוכחים, סעיפי סדר היום שנדונו וכל החלטה שהתקבלה. תמלול ישיבות דירקטוריון היא משימה שצריכה להתבצע על ידי מתמלל מקצועי בעל ניסיון בתחום זה.
שכירת מתמלל עצמאי יכולה להיות אפשרות טובה יותר עבור חברות שמחפשות שירות תמלול עקבי ואיכותי. מתמלל עצמאי פרטי יעבוד ישירות מול החברה וייקח את הזמן להבין את צרכי החברה ודרישותיה ויכול לספק שירות בוטיק איכותי ברמה גבוהה ועקבית יותר, מה שיוביל לפרוטוקול המשקף בדיוק רב יותר את הדיון שהתקיים במהלך הפגישה.
תפקידי ומהות הדירקטוריון בחברה
מהו דירקטוריון? הדירקטוריון הוא הגוף המנהל בחברה. הוא קובע את המדיניות, האסטרטגיה והיעדים של החברה, ומפקח על ביצועי המנהלים. הדירקטוריון מורכב מבעלי מניות, ודירקטורים נבחרים על ידי בעלי המניות באסיפה הכללית.
בחברה ציבורית, הדירקטוריון מורכב בדרך כלל מדירקטורים חיצוניים ודירקטורים פנימיים. דירקטורים חיצוניים אינם עובדים בחברה, ואינם קשורים לבעלי עניין בחברה. דירקטורים פנימיים הם עובדים בחברה, ועשויים להיות קשורים לבעלי עניין בחברה.
הדירקטוריון אחראי לקבלת החלטות חשובות בחברה, כגון:
- מינוי המנכ"ל
- אישור התקציב השנתי
- אישור עסקאות גדולות
- הגדרת מדיניות החברה
- פיקוח על ניהול החברה
הדירקטוריון אמור לפעול לטובת בעלי המניות, ולדאוג שהחברה תהיה מנוהלת בצורה יעילה ורווחית. הדירקטוריון הוא גוף חשוב מאוד בחברה, והוא אחראי על קבלת החלטות שישפיעו על עתידה של החברה.
דירקטורים בחברה פרטית נדרשים להתכנס פעם אחת בשנה לפחות על פי הוראות הדין. גוף (אדם, או מספר בני אדם) הפועל במסגרת החברה ואשר נמצאים בראשה הם בעלי המניות ומנכ"ל הדירקטוריון על פי חוק החברות תשנ"ט 1999. יש לציין שלדירקטוריון וחבריו קיימת סמכות שיורית לעסוק בכל מה שקשור לענייני החברה בכל הלא מוגדר בחוק. חברי הדירקטוריון הם בעצם הנהלה ראשית בחברה, והדירקטוריון הוא הגוף שמחליט על האסטרטגיה העסקית של הארגון ועל יעדיו. האסיפה הכללית היא אשר מחליטה ובוחרת את חברי הדירקטוריון. הדירקטוריון מתכנס לישיבות ומחליט החלטות על פי צרכי החברה וטובתה.
תפקידי הדירקטוריון – סעיף 92 לחוק החברות
ציטוט מתוך 92 "(א) הדירקטוריון יתווה את מדיניות החברה ויפקח על ביצוע תפקידי המנהל
הכללי ופעולותיו, ובכלל זה –
(1) יקבע את תוכניות הפעולה של החברה, עקרונות למימונן וסדרי עדיפויות ביניהן;
(2) יבדוק את מצבה הכספי של החברה, ויקבע את מסגרת האשראי שהחברה רשאית
ליטול;
(3) יקבע את המבנה הארגוני ואת מדיניות השכר והתגמול;
(4) רשאי להחליט על הנפקה של סדרת איגרות חוב;
(5) אחראי לעריכת הדוחות הכספיים ולאישורם, כאמור בסעיף 171;
(6) ידווח לאספה השנתית על מצב עניני החברה ועל התוצאות העסקיות כאמור בסעיף
173;
(7) ימנה ויפטר את המנהל הכללי כאמור בסעיף 252;
(8) יחליט בפעולות ובעסקאות הטעונות אישורו לפי התקנון או לפי הוראות סעיפים 255
ו-268 עד 275;
(9) רשאי להקצות מניות וניירות ערך המירים למניות עד גבול הון המניות הרשום של
החברה, לפי הוראות סעיף 288;
(12) רשאי להחליט על חלוקה כאמור בסעיפים 327 ו-328;
(11) יחווה דעתו על הצעת רכש מיוחדת כאמור בסעיף 329;
(12) בחברה ציבורית ובחברה פרטית שהיא חברת איגרות חוב – יקבע את המספר המזערי
הנדרש של דירקטורים בדירקטוריון, שעליהם להיות בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית,
כמשמעותה לפי סעיף 242 (בחוק זה – דירקטורים בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית);
הדירקטוריון יקבע את המספר המזערי כאמור בהתחשב, בין השאר, בסוג החברה, גודלה, היקף
פעילות החברה ומורכבות פעילותה, ובכפוף למספר הדירקטורים שנקבע בתקנון לפי סעיף 219.
(ב) סמכויות הדירקטוריון לפי סעיף זה אינן ניתנות לאצילה למנהל הכללי למעט כמפורט
בסעיף 288 (ב)(2)."
הכתוב בחוק מעיד על החשיבות הרבה שמקנה החוק לדירקטוריון ולתפקידי הדירקטוריון, כדי להגן על בעלי המניות שלא תמיד בקיאים, וגם כן קבע שחלה חובה לצרף דירקטוריונים חיצוניים. בגלל חשיבות תיעוד ישיבת הדירקטוריון מומלץ לתמלל את ישיבת הדירקטוריון באופן לא לקוני או ממצה, אלא תיעוד מדויק יותר, הקרוב למילה במילה, אם כי לא מדובר בחובה חוקית.
פרוטוקול מינוי דירקטור ועדכון דירקטורים רשם החברות – שינוי דירקטורים – חלה חובת דיווח לרשם החברות בכל עת של שינוי בהרכב הדירקטוריון, כגון, מינוי דירקטור חדש או הסרת דירקטור, עד שבועיים ממועד השינוי. הקנס על אי דיווח הוא כ-7,880 ₪.
מי יכול להיות דירקטור?
החוק קובע שמי שאינו פסול דין, פושט רגל או קטין יכול לכהן כדירקטור. אך בשטח מטבע הדברים יש דרישות קשוחות יותר כמובן.
ישיבת דירקטוריון – מטרתה היא קבלת החלטות או ליידע?
קיימים שני סוגים של ישיבות דירקטוריון – ישיבות שבהן מקבלים החלטות וישיבות שנועדו להחליף מידע. ישנה התנהלות ונהלים שונים לסוגים השונים של הישיבות.
בישיבה אשר נועדה להכריע בנושאים שעל סדר היום, מתרכזים הדירקטורים בדיוק בזה, והאינפורמציה הרלוונטית מועברת עוד לפני הישיבה.
בישיבה אשר נועדה ליידע, אינפורמציה מוחלף בין הדירקטורים השונים בזמן הישיבה,
ציטוטים מסעיף 92 לחוק החברות –
"יקבע את המבנה הארגוני";
"ימנה ויפטר";
"יקבע את תוכניות הפעולה";
ישנו אקט תפעולי אחד בלבד – ציטוט
"ידווח לאספה השנתית על מצב ענייני החברה". שאר הפעולות הן למעשה קבלת החלטות.
ישיבת דירקטוריון – שלבים בישיבה
עוד לפני כינוסם הפיזי של חברי הדירקטוריון יש להסדיר נורמות ביצוע אשר תקפות לטרום ביצוע הישיבה וסיום הישיבה. מה שמאפשר לחברי הדירקטוריון לקבל החלטות בצורה טובה וחלקה יותר. גם השלבים של לפני ואחרי הם חשובים כמו הישיבה עצמה.
שלב א – טרום ישיבה – הכנתו של החומר, התרשימים וטבלאות במעוד מועד והכנת הדירקטורים לישיבה על מנת לייעל את הדיון בישיבה.
שלב ב – הישיבה – ניהול דיון ותהליך קבלת החלטות אפקטיביים.
שלב ג – פוסט ישיבה – רישום ותיעוד כל החלטות הדירקטוריון והנחיות לביצוע ומעקב על ההחלטות.
שלב א – טרום ישיבת הדירקטוריון
בירור מקדמי טרום כינוס ישיבת הדירקטוריון – מה הן סמכויות הדירקטוריון לדון בנושא. האם הנושא הוא תחת היקף הסמכות של הדירקטוריון. כמו כן, על מנת לקיים את הישיבה יש לבדוק האם כל התנאים המקדמיים לישיבה קוימו. על מנת לעשות זאת ניתן לקרוא בסעיף 92 לחוק החברות ובתקנון החברה.
עבור חברות ציבוריות – בחברה ציבורית אשר לנושאי המשרה אינטרס פרסונלי בעסקאות או בעת בחינה של עסקאות עם בעלי שליטה, אשר נדרשות את אישור הדירקטוריון יש צורך לקבל קודם את אישור ועדת הביקורת. ללא אישור או טרם נידון הנושא בוועדת ביקורת אין הדירקטוריון מורשה לדון בנושא.
שלב ב'- הישיבה – ניהול דיון ותהליך קבלת החלטות אפקטיביים
הישיבה על היו"ר לפקח על הישיבה – נקודות חשובות בניהול ופיקוח על הישיבה.
למי מותר לקחת חלק בישיבת הדירקטוריון? במידה ומדובר בישיבה מיידעת, יש לתת למוסרי המידע לדבר. לדוגמה אם יועץ השקעות מייעץ לחברה, יש להעלותו על מנת שיוכל להסביר על מהלכיו ולהראות תרשימים וטבלאות הקשורים בהשקעותיו הפיננסיות.
כאשר הישיבה כוללת נושא חשבוני על הדירקטוריון לזמן לישיבה את רואה החשבון שהוא גם מבקר הפנים בחברה. לעיתים, כאשר רלוונטי, יש להזמין גם את היועץ המשפטי של החברה ואת מזכיר החברה. כמו כן, יש לבדוק טרם הישיבה האם בסמכות הדירקטוריון לדון בנושא. ("הנושא") לפי הוראות תקנון החברה וחוק החברות.
חברות ציבוריות, לדוגמה, נדרשות לאישור ועדת הביקורת טרם עסקאות עם בעלי שליטה.
כל כמה זמן מתכנסת ישיבת דירקטוריון? על פי חוק החברות על הדירקטוריון להתכנס על פי צורך החברה. על פי חוק בחברה ציבורית על הדירקטוריון להתכנס על מנת לדון בדוחות כספיים רבעוניים ושנתיים, מינימום של פעם בשלושה חודשים. כאשר מדובר בחברה ממשלתית צריך לכנס ישיבה מינימום של פעם בחודשיים או יותר על פי הצורך, ולעולם לא בסופי שבוע.
שלב ג' – לאחר סיום הישיבה – פרוטוקול הדירקטוריון – רישום החלטות הדירקטוריון – סעיף 108 לחוק החברות
בפרוטוקול יש לכלול את הנתונים הבאים:
- תאריך הישיבה
- מקום כינוס הישיבה
- שמותיהם המלאים של כל המשתתפים.
- תיעוד מלא של כל ההחלטות שהתקבלו בישיבה. יש לציין את שמות חברי הדירקטוריון שתמכו בהחלטה ואלה שהתנגדו.
- פירוט מהלך הישיבה
פרוטוקול הדירקטוריון משמש מסמך להחלטות בעלי המניות הבאות אחרי החלטות הדירקטוריון. לשון החוק היא "ההליכים בישיבות הדירקטוריון" – אך לא נכנס לפירוט מעבר לכך. מכיוון שהדירקטוריון מעוניין להוציא לפועל את החלטותיו יש לשמור תיעוד מדויק ככל הניתן של הפרוטוקול אותו ישמור הדירקטוריון לתקופה של 7 שנים מזמן קיום הישיבה כמסמך ניהול יסוד לפני הכול. התיעוד נועד למקבלי ההחלטות ולוועדות השונות מוציאות את ההחלטות לפועל. מומלץ לוודא שהוראות ההחלטות ברורות למי שאמור להוציאן לפועל, האם הפרוטוקול יהיה ברור לגורם חיצוני אשר יחפוץ להבין את ההחלטות ותהליך קבלתן? האם אותו גורם יוכל להבין מהנקרא את תוכן הישיבה, תהליך קבלת ההחלטות וחילופי הדברים?
רישום פרוטוקולים – חוזר רשות החברות – נוהל עבודת הדירקטוריון – נובמבר 2003 + תיקון חוזר ספטמבר 2
יושב ראש הישיבה הוא הממונה על הפקת פרוטוקול של הדיונים בישיבה. הפרוטוקול ישקף את הנושאים שנידונו, יפרט את עיקרי הדברים כפי שנאמרו, את נוסח ההחלטות שהתקבלו ואת זמני הצטרפות ועזיבה של המשתתפים במהלך התכנסות הישיבה.
כמו כן, הדירקטוריון יקבע הנחיות לאישור הפרוטוקול, ובלבד שהפרוטוקול יובא לאישור לא יאוחר מהישיבה הבאה או תוך 30 ימים ממועד הישיבה, לפי המאוחר מביניהם.
המסמכים ששימשו כחומר רקע לקבלת ההחלטות יצורפו לפרוטוקול, והוא יישמר במשרדי החברה. את תמלול הדירקטוריון מומלץ לבצע בשיתוף מתמלל קבוע, על מנת שזיהוי הקולות יהיה אחיד ומדויק.
החוק מחייב כל חברה, פרטית וציבורית, ובעניין כל סוג שהוא של אמצעי תקשורת אשר בו נעשה שימוש על מנת לערוך את הישיבה.
יש לנהל פרוטוקול דירקטוריון חברה בצורה נכונה – חשיבותו של הפרוטוקול הודגשה במספר דיונים בבית המשפט בארץ. בהקשר של אופן התנהלות הישיבה, נושאי הדיון, החומר שהוצג בדיון והשאלות שעלו בוועדה. בית המשפט מבצע בדיקות וחקירות ופוסק על בסיס אותם הפרוטוקולים. לכן הקלטה ותמלול ישיבות דירקטוריון הוא קריטי בייחוד לחברות גדולות.
חשוב לכלול את הפרטים הבאים ברישום פרוטוקול דירקטוריון –
- מקום ומועד התכנסות הישיבה
- שמות מלאים ותיאור תפקיד דירקטור של כול הנוכחים בישיבה, כולל נוכחים שאינם דירקטורים
- יש להבהיר למען הסר ספק שהדירקטורים אשר משתתפים בדיון או בהצבעה מתבקשים לגילוי קיום עניין אישי ו/או ניגוד עניינים בכל סעיף אשר נמצא בסדר יום הישיבה. ויש לציין זאת לפרוטוקול במידה והשתתפו בדיון או בהצבעה.
- יש לציין את הנושאים שעל סדר היום לדיון בישיבה
- יש לקיים מעקב אחר יישומן של החלטות הוועדה ו/או אחר בקשות מחברי הוועדה. בסוף הפרוטוקול יש לציין, במידה וניתנו הוראות או הנחיות, פעולות או נושאים על ידי הדירקטוריון לוועדותיו השונות או להנהלת החברה במהלך הישיבה ורישום פרוטוקול דירקטוריון.
- יש לציין בפרוטוקול הדירקטוריון את החומרים הנלווים אשר הוצגו בישיבה
- יש לציין זאת במידה ואחד הדירקטורים לא נכח בדיון ו/או הצבעה בנושא מסוים, ואם כן מדוע.
- יש לציין כל החלטה שהתקבלה, עדיף בצורה מודגשת, ויש לציין אם התקבלה פה אחד או ברוב קולות.
- מומלץ שלא לבצע שינויים ותיקונים בכתוב בפרוטוקול דירקטוריון ללא צורך חיוני. ולעשות זאת בצמצום. במידה ונעשו שינויים, רק במידה ומדובר בנתונים בעלי חשיבות.
- יש לציין כי רשות ניירות ערך פרסמה ב-2021 דוח ריכוז ממצאים, בו הדגישו את חשיבותו של המעקב אחר יישום החלטות הוועדה והבקשות המתקבלות מהוועדה.
הכנת פרוטוקול דירקטוריון – סעיף 108 לחוק החברות
(א) "חברה תערוך פרוטוקולים של ההליכים בישיבות הדירקטוריון. ותשמור אותם במשרדה הרשום או במען אחר בישראל, שעליו הודיעה החברה לרשם, לתקופה של שבע שנים ממועד הישיבה."
(ב) "פרוטוקול שאושר ונחתם בידי הדירקטור שניהל את הישיבה, ישמש ראיה לכאורה לאמור בו".
חוזר רשות החברות בעניין דירקטוריון בחברה ממשלתית מתאריך 2.11.2003 מבהיר ומרענן את ההנחיות הקיימות:
"יו"ר הישיבה יהיה אחראי לרישום פרוטוקול הדיונים בישיבה, הפרוטוקול ישקף את הדברים שנידונו בישיבה, יפורטו בו עיקרי הדברים בשם אומרם, כפי שבאו לידי ביטוי בישיבה, נוסחן של ההחלטות שנתקבלו בישיבה וכן את שלב כניסתו ויציאתו של כל משתתף במהלך הישיבה. הדירקטוריון יקבע הנחיות לאישור הפרוטוקול ובלבד שהפרוטוקול יובא לאישור לא יאוחר מישיבתו הבאה או מ -30 יום מתאריך הישיבה אליה מתייחס הפרוטוקול, לפי המאוחר. לפרוטוקול יצורפו המסמכים ששימשו כחומר רקע לקבלת ההחלטות של הדירקטוריון והפרוטוקול ישמר במשרדי החברה."
אופן הכנת, ניסוח ועריכת פרוטוקול דירקטוריון חברה – ישנן מספר שיטות אשר לעיתים משולבות לפי דרישות הלקוח, לעריכת פרוטוקולים:
* פרוטוקול מתומלל מהקלטה – הכי מדויק. ניתן לבקש תמלול ישיבת הדירקטוריון בפרוטוקול ערוך קלות, הכוונה למילה במילה אבל ללא דיבורים לא קשורים, סמול טוק, חזרות על אותם דברים וכולי.
* פרוטוקול המוקלד בזמן אמיתי – על ידי מקליד שנמצא פיזית במקום – פחות מדויק. הכי זול.
* פרוטוקול תמלול מלא – מילה במילה (פרוטוקול סטנוגרמי) – פרוטוקול אשר מתעד את כל הנאמר בישיבה על ידי כולם. יכול להכביד על הקורא ועלול להיות קשה לקריאה במידה והחברים בישיבה נוהגים לדבר ביחד ולהיכנס אחד לדברי השני דרך קבע.
* פרוטוקול מסוכם ומתומצת, אך חייב על פי חוק לכלול את ההליכים והדיונים שהובילו להחלטה, ולא רק את ההחלטה לבדה.
עריכת פרוטוקול דירקטוריון
* על פי חוק על החברה לשמור פרוטוקול דירקטוריון לתקופה של לא פחות מ-7 שנים ממועד האסיפה או הישיבה בכתובתה הרשומה.
* יש לכלול ריכוז החלטות בפרוטוקול בו יצוינו בקיצור כל ההחלטות אשר הוועדה קיבלה בתוספת קביעת לוחות זמנים לעניין ביצוע ההחלטות. ריכוז ההחלטות צריך לפרט את הממונים על הוצאה לפועל של ההחלטות ומועד ביצוען.
* יש להגדיר את מועד דיווח לדירקטוריון בנוגע לביצוע החלטות.
נקודות נוספת –
* בחברות כמו בנקים, חברות ביטוח ועוד חברות מיוחדות יש דרישות נוספות בעניין עריכת פרוטוקול.
* במידה והדירקטוריון נדרש לאשר עסקה עם בעל שליטה, על פי החוק הדירקטוריון צריך להגיע להחלטה בעניין אחרי ניהול דיון בסוגיה אשר תתועד בפרוטוקול.
* על פי חוק על החברה להעביר העתק של פרוטוקולים מישיבות הדירקטוריון במועד שלא יאוחר משבועיים מכל ישיבה לשרים ולרשות החברות.
דגשים בהכנת תמלול פרוטוקול דירקטוריון
* מומלץ לצרף לפרוטוקול את כל המסמכים שהוצגו בישיבה.
* במידה ויש צורך יש להעביר חומר רקע רלוונטי ואיכותי שיוצג בישיבה לדירקטורים לפני מועד הישיבה.
* במידה והפרוטוקול עבר עריכה יש לערוך תיעוד לכך, איזה סוג עריכה, מדוע נערך ומי ערך. רצוי גם כן לשמור את העותק המקורי, מילה במילה של הפרוטוקול, במידה והוכן אחד מהסוג הזה.
* יש לוודא שכל הדירקטורים מקבלים הזדמנות נאותה להתבטאות בזמן סביר.
* יש להציג אלטרנטיבות לכל החלטה, יחס עלות התועלות והיתרונות והחסרונות של כל החלטה.
* יש לוודא שמנוהל דיון תרבותי, יעיל ופורה.
* על מנת על מנת לקדם דיון מקצועי ופורה יש לוודא שמי שצריך להיות בדיון אכן יהיה נוכח, כגון יועצים מקצועיים והאם הם עונים על שאלות חברי הדירקטוריון .
* יש להפקיד לבחון לעומק את המלצות הדירקטוריון.
* יש להגדיר בצורה ברורה ומודגשת את ההחלטות שהתקבלו בוועדה.
יש לכלול הוראות בנוגע ביצועי החלטה בדיווחי ההנהלה לדירקטוריון.
* על הדירקטוריון להגדיר כללים של בדיקת סטטוס ביצוע החלטותיו.
* על הדירקטוריון לוודא שנוהלי העבודה מקומיים.
* על הדירקטוריון לוודא שההערות לפרוטוקול מיושמות.
* יש לוודא שהפרוטוקול מבטא נכונה את הלך הרוח של הנוכחים בישיבה.
* יש לקבוע אבני דרך לביצוע החלטות ולוחות זמנים ברורים וקביעת מדדים להצלחה בביצוע.
החלטות הדירקטוריון מוכרעות עלי רוב הנדרש. אולם, חלק מההחלטות יוכלו להתקבל רק על ידי חלק מהדירקטוריון. הדירקטוריון הוא גורם מקצועי אשר תפקידו לקבל החלטות עסקיות בחברה וחשוב שיהיה תמליל דירקטוריון מדויק.
סדר היום – הנושאים על סדר יום הדירקטוריון
- על פי החלטת המנכ"ל.
- על פי החלטת רואה החשבון המבקר
- על פי החלטת מי שדרש את הזימון
- על פי בקשת דירקטור או המנכ"ל מהיו"ר, זמן סביר טרם התכנסות ישיבת הדירקטוריון, אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון.
פרוטוקול ישיבת דירקטוריון לדוגמא
לדירקטוריון למעשה קיימים לא מעט תפקידים מרכזיים.
על פי סעיף 46 לחוק החברות, דירקטוריון הארגון, היא ישות אשר מחויבת על פי חוק. לכל ארגון קיים דירקטוריון.
"אסיפה כללית, הדירקטוריון, המנהל הכללי וכל מי שעל פי דין או מכוח התקנון רואים את פעולתו בעניין פלוני כפעולת החברה לאותו ענין".
דוגמה לעמוד פרוטוקול חברה –
שם חברה בע"מ
ח.פ. 00-000000-0
(להלן: "החברה")
נוכחים:
י. ישראלי יו"ר הדירקטוריון
י. ישראלי מנכ”ל
רו"ח י. ישראלי סמנכ"ל כספים
י. ישראל דח"צ
י. ישראל דירקטור
עו"ד י. ישראל יועץ משפטי
י. ישראל מנהל סיכונים
סדר יום : –
אישור פרוטוקול הוועדה מיום ה-1.1.2024
סקירה בלה
פרוטוקול
סעיף 1 – אישור פרוטוקול הוועדה מיום ה-1.1.2024
דובר: מלל מלל
והוחלט כי:
לאשר זימון אסיפה….
…
…
יו"ר הדירקטוריון בעד/נגד/נמנע __________
דירקטור 1 בעד/נגד/נמנע ______________
דירקטור 2 בעד/נגד/נמנע ______________
דירקטור 3 …
סודיות ואבטחת המידע שלכם
שכירת מתמלל עצמאי לעבודה קבועה לטווח ארוך מבטיחה תהליך תמלול פשוט ובטוח יותר. מתמלל עצמאי נדרש לרוב לחתום על הסכמי סודיות ויכול לספק רמת סודיות גבוהה. אני משתמש במייל מאובטח של מיקרוסופט בנוסף לשכבת הגנה נוספת – אנטי וירוס מתקדם, המוביל היום בתחום הגנת המידע, בעל הגנה מקיפה לעסקים.
כיצד דירקטורים מקבלים החלטות
לכל חברה פרוצדורה שונה לאישור עסקאות וקבלת החלטות, בין השאר על פי על פי הסמכויות שניתנו לדירקטורים, מגבלות החברה ונושאי המשרה בה, וכמובן בכפיפות לחוק ואלמנטים אחרים. אפשר לרענן את תקנון החברה כהוראות ומגבלות הדין.
מייסדי החברה ובעלי המניות ראשים להחליט בתקנון החברה ובהסכמים, דוגמת הסכם מייסדים, הנחיות מחייבות בנושא פרוצדורות קבלת החלטות וחלוקת הסמכויות בחברה.
יש לזכור שלא הכול ניתן לשינוי.
תהליכי קבלת ההחלטות עלולים להיות מורכבים, בעיקר בעניינים מקצועיים בהם לחברי הדירקטוריון אין ידע או ניסיון ומחייבים שימוש ביועצים חיצוניים או פנימיים ולעיתים יש צורך בידע מקצועי מסוים בתחום חשבונאי, משפטי או טכנולוגי.
בחברה פרטית, בעלי המניות והמייסדים לוקחים חלק פעיל בניהול ולא אחת הם מתמנים לדירקטורים באותה חברה. הדירקטורים אשר פועלים במסגרתה של החברה חבים לה מספר חובת ביניהם חובת הזהירות אשר לקוחה מעוולת הרשלנות בפקודת הנזיקין ועל כן מצופה מהם כי ישרתו את החברה נאמנה ויפעלו בהתאם לאינטרסים שלה.
מרבית הארגונים בישראל, בין השאר גם חברות פרטיות, מחויבים על פי חוק למנות דירקטורים. חלק מהגדרות החוק כוללות את דרך מינוי הדירקטוריון, תפקיד דירקטור, סמכויותיו, הרכבו וועדותיו השונות של הדירקטוריון.
על פי חוק החברות סעיף 106, בעת הצבעות דירקטוריון בעניין שיקול דעת עצמאי ואיסור על הסכמי הצבעה. נקבע כי על הדירקטור לפעול תחת שיקול דעת עצמאי בהצבעה. חל איסור על דירקטור להיות חלק מהסכם הצבעה. (במידה וכן מהלך כזה נחשב להפרת אמונים כנגד החברה).
יש לבדוק לפני כל הצבעה האם ניתן לקבל החלטה על בסיס רוב רגיל או רוב מיוחד. יש לבדוק האם תקנון החברה מקנה זכות וטו לדירקטור מסוים. במקרה של שווין קולות, במידה ואין מספר אי זוגי של חברי דירקטוריון, יש לבדוק אם לאחד הדירקטורים יש זכות הצבעה עודפת. סעיף 107 לחוק החברות מקנה ליושב ראש הזכות את זכות ההכרעה, אלא אם כן אחרת התקנון אומר אחרת.
מינוי דירקטור בחברה ציבורית ופרטית
על פי סעיף 219 (ב) : חברה פרטית – קיימת רק הוראת חוק אחת , סעיף 219 (ב) אשר קובעת שיכהן לכל הפחות דירקטור אחד בדירקטוריון של בחברה פרטית שאינה חברת אגרות חוב – "בחברה פרטית שאינה חברת איגרות חוב יכהן לפחות דירקטור אחד". לגבי מספר הדירקטורים המדויק ייקבע בתקנון החברה כנרשם בסעיף 219 (א)
חברה ציבורית – לפי הוראות הדין סעיף 219 (א) לחוק, הן כמות הדירקטורים בכלל והכמות המקסימלית והמינימלית, ייקבעו בתקנון. מכיוון שסעיף 115 (א) קובע שמספר חברי ועדת הביקורת לא יהיה נמוך משלושה דירקטורים, למעשה הכמות המינימלית של דירקטורים בחברה ציבורית היא כארבעה. וכל הדירקטורים החיצוניים יהיו חברים בוועדת הביקורת. מספר הדירקטורים כולל חיצוניים לא יהיה גבוה מ-12 במקרה בו למדינה זכות למנות או אשר ממנה את כלל הדירקטורים חוץ מהחיצוניים. מבחינת איתור דירקטורים ואיתור דירקטורים בחברה פרטית, הדבר נתון לשיקול דעת הגורם המגייס בחברה.
חברה ממשלתית – חוק החברות הממשלתיות, תשל"ה-1975 – נסח מעודכן
חוק החברות חל על כל חברה בישראל. חברה ממשלתית מחויבת בפקודות נוספות.
רשות החברות פרסמה חוזר ביום ה-2.11.2003. כל החברות הממשלתיות מחויבות בהוראות החוק הנקודתיות להן. פקודת הוראות הנוגעות לחברות ממשלתיות גוברות על הוראות לחברות במקרה של ניגוד.
בחלק זה יוצגו ההוראות החלות על כל החברות, ולצידן ההוראות הרלוונטיות לחברות ממשלתיות שנקבעו בחוק החברות הממשלתיות, בתקנותיו ובחוזרי הרשות. המדינה קובעת שיש לתת ייצוג נאות מהאוכלוסייה הערבית ושל גברים ונשים כאחד.
כמו כן, בחברה ממשלתית החוק קובע שיש חובה למנות דירקטורים מטעם העובדים.
חוק החברות הממשלתיות אינו כולל הוראות מיוחדות בדבר פרוטוקולים של הדירקטוריון, חוץ מאשר חובת המסירה למסור לשרים ולרשות העתק של פרוטוקולים מישיבות הדירקטוריון, כשבועיים ממועד של כל ישיבת דירקטוריון.
חברה ממשלתית – סעיף 18 בחוק החברות הממשלתיות – מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות.
אחרי שהשרים מתייעצים עם ועדת בדיקת המינויים הם ימנו דירקטור. במידה והוועדה לא המליצה למנות מועמד, ידונו בנושא במליאת הממשלה לאחר הגשת השר השגה על ההחלטה.
בחברות אגרות חוב פרטיות וציבוריות, יש למנות לכל הפחות שני דירקטורים חיצוניים, כאשר לכל הפחות לאחד מומחיות חשבונאית ופיננסית והשאר כשירים מקצועית.
כמו כן, מסעיף 115 (ב) לחוק החברות עולה שיושב ראש הדירקטוריון אינו יכול לכהן כחבר בוועדת הביקורת.
בסעיף 219 (ד) מצוין גם שנדרשים מינויים של שני דירקטורים סטטוטוריים בעלי מומחיות חשבונאית שאינם דירקטורים חיצוניים
סעיף 219 לחוק החברות נאמר כי חברה רשאית להחליט בתקנון החברה את כמות הדירקטורים המכהנים ואת הכמות המקסימלית והמינימלית שלהם.
רוב רובם של ארגונים בישראל מחויבים על פי חוק למנות דירקטורים. בחוק מוגדרת צורת מינוי הדירקטוריון, תפקיד הדירקטוריון, סמכויותיו, ועדותיו השונות והרכבו.
בחברה ציבורית – מינוי דירקטורים
סעיף 219 לחוק החברות קובע שחברה רשאית להחליט על כמות הדירקטורים ואת הכמות המינימלית והמקסימלית בתקנון החברה.
מינוי דירקטור בחברה פרטית, ציבורית וממשלתית
מינוי דירקטורים בחברה פרטית (שהיא חברת אגרות חוב) וחברה ציבורית – ימונו שני דירקטורים חיצוניים לכל הפחות.
על הדירקטורים להיות בעלי כשירות מקצועית, ועל אחד מהם להיות מומחה בחשבונאות פיננסית.
סעיף 219 לחוק החברות קובע שבחברה פרטית שאינה חברת אגרות חוב יכהן לכל הפחות דירקטור אחד.
מינוי דירקטור בחברה ממשלתית
חוק החברות הממשלתיות בסעיף 18 עושה סדר באופן מינוי הדירקטורים בחברה ממשלתית. על השרים למנות דירקטור בכפוף להיוועצות בוועדה לבדיקת מינויים. במידה והחליטה הוועדה לבדיקת מינויים לא להמליץ על מינוי מועמד מסוים, השר יכול להגיש השגה בנושא ההחלטה בה ידונו במליאת הממשלה.
נוהג הקמת דירקטוריונים
חברות פרטיות ומשפחתיות בכל העולם אימצו את נוהג הכללת נציגים חיצוניים בהקמת הדירקטוריון. בדירקטוריונים הללו מכהנים דירקטורים חיצוניים אשר אין להם קשר לחברה ואשר לא מחזיקים מניות וכמו כן נציגי בעלי המניות ובני המשפחה או אחד מהשניים. הניסיון מלמד שחברות משפחתיות שנוהגות לנהל דירקטוריון חוות שיפור בתקשורת הבינאישית ושיפור בתוצאות העסקיות.
ישנם יתרונות רבים לחברה אשר ממנה דירקטורים חיצוניים לכהן בדירקטוריון שלה, קודם כול, פרספקטיבה אובייקטיבית מוכוונת צרכי חברה בלבד. כשם שכל דירקטור מחויב להיות. שלא כמו בחברות פרטיות ומשפחתיות, שם לעיתים יש צורך להתנהל בזהירות על הגבול שבין האישי והארגוני.
שיפור ניכר ברווחים בטווח הארוך ומקפצה לעתיד רווחי יותר הם תוצאה ישירה של ניהול דיוני דירקטוריון בנוגע לביצועי החברה, הצרכים של החברה כרגע ותוכניות עתידיות וכתיבת פרוטוקול דירקטוריון.
לדירקטורים חיצוניים יש קשרים, ידע וניסיון בתחום בו הדירקטורים בחברה אינם בקיאים או מנוסים בו.
בעלי המניות בחברה הם אלו האמונים על מינוי דירקטורים בחברה בזמן האספות הכלליות השנתיות. במהלך האספה הכללית השנתית כל בעלי המניות בחברה מתכנסים ומצביעים בנושאים שעל סדר יום החברה ובוחרים את הדירקטורים בחברה בהצבעה. זכות ההצבעה לבעלי מניות בחברה היא בהתאם לכמות אחזקותיו בחברה. ובעל מניות אשר בבעלותו מעל מ-50 אחוז ממניות החברה הוא הלכה למעשה בעל השליטה בחברה.
שכר הדירקטורים – דירקטורים מתוגמלים היטב כידוע. והמקצוע הופך להיות נחשק יותר. שכר הדירקטורים עומד על עשרות אלפי שקלים ולרוב מקבלים תוספות שכר שונות כגון מניות בחברה. שכר הדירקטורים בחברה פרטית בעלת הון עצמי של יותר ממיליארד שקלים מסווג לשתי קבוצות ומשתנה בהתאם לגודל החברה ונע בין שכר קבוע של כתשעים אלף שקל בשנה, בנוסף, ישנה גם תוספת על כל ישיבה של כמה אלפי שקלים.
מהו דירקטור – סעיף 1 לחוק החברות – "דירקטור הוא חבר בדירקטוריון של החברה". על פי ההגדרה הרחבה הזאת באם החברה היא ממשלתית, ציבורית או פרטית, או פרטית המנפיקה אג"ח לציבור, על פי החוק הישראלי, כל אדם המכהן בדירקטוריון חברה, מוגדר כדירקטור ותפקידו לקבוע את מדיניות החברה ודרכה של החברה.
יש לומר, לדירקטורים השונים תפקידים שונים וכוח שונה. סוגי הדירקטורים – דירקטורים, דירקטורים חיצוניים (דח"צ) דירקטורים בלתי תלויים ויו"ר דירקטוריון. ישנם דירקטורים בחברת פרטית, ציבורית, ממשלתית, ותפקיד הדירקטוריון משתנה בהתאם לסוג החברה בה הוא מכהן.
חובת הנאמנות לחברה ודירקטורים שכשלו
דירקטורים – חשיפה אישית
הציבור נחשף לרמה הנמוכה של תפקוד חלק מהדירקטורים במהלך המשבר הקשה בארצות הברית ב-2008, הערכת סיכונים לא קיימת ורמת פיקוח גרועה על פעילות הדירקטוריון, סיכונים כלכליים אשר נלקחו על ידי מנכ"לים ודירקטורים אשר הובילו למשבר הכלכלי. הרבה מהציבור הבין שלמעשה חלק מהדירקטורים כשלו ב"חובת הנאמנות לחברה" במסגרת תפקידם כדירקטורים ומנהלי כספים.
"חובת נאמנות לחברה" משמעה שבעלי המניות למעשה מקבלים את התחייבות הדירקטור לפעול לטובת החברה בלבד. יכולת הדירקטור לעמוד בהתחייבות ציבורית זו נשענת בעיקר על יכולתו, ניסיונו, הידע והיכולת הניהולית של הדירקטור. במידה ולדירקטור אין יכולות ניהוליות וידע בסיסי בניהול סיכונים ובהכנת תוכניות ואסטרטגיה עסקית לא יוכל לעצור החלטות מסוכנות של ההנהלה הבכירה, עלול לאשר יעדים אשר לא יוסיפו דבר לבעלי המניות, ולא יוכל לדרוש את ההנהלה הבכירה להתוויית אסטרטגיה עסקית תחרותית, וגם לא יוכל לבקר כמנהל בראייה רחבה את פעולותיהן של ההנהלה הבכירה, מה שיוביל לניהול לא יעיל של הון בעלי המניות ובעלי אגרות החוב.
תיקון 16 לחוק החברות – מרץ 2011
נקבעה על ידי הכנסת בחקירה חיזוק הסטטוס של הדירקטוריון וועדת הביקורת. כמו כן נקבעו בתיקון 16 לחוק החברות דרכים וכלים לצורך הפחתת כוחם היחסי של בעלי השליטה בחברה ובוא בזמן הגנה טובה יותר על מיעוט בעלי המניות.
התיקון מגדיר הוראות חוק לשיפור השפעה וכוחה של הרשות לניירות ערך ותביעות ייצוגיות.
סוגי דירקטורים והרכבם – כשירות דירקטורים
על מנת להשיג את שתי המטרות העיקריות שעליהן אמון הדירקטוריון –
א. קבלת החלטות איכותיות
ב. סיכול ניגודי עניינים
דירקטור 'רגיל' או דירקטור 'פנימי' – אדם המועסק בתפקיד ניהול על ידי החברה, והמכהן בה כדירקטור. לרוב זה אותו אדם שמכהן גם כמנכ"ל וגם כדירקטור. בחברות ביטוח, בבנקים הדבר אסור, וכמו כן ניכרת ירידה מתמשכת של עניין זה.
דח"צ – דירקטור חיצוני – אדם אשר אינו בקשר כלכלי עם החברה, ואשר אינו בעל קשר משמעותי להנהלה הבכירה. האספה הכללית, תפקידה מינוי דירקטור חיצוני על ידי רוב הקולות של בעלי המניות אשר אינם בעלי שליטה בחברה. התפקיד בארצות הברית בחברות ציבוריות נקרא דירקטור עצמאי.
מינוי דירקטור חיצוני בחברה ציבורית – יש למנות מינימום של שני דירקטורים חיצוניים בכל דירקטוריון חברה ציבורית, הנוהג המקובל הזה חדר בהדרגה לחברות בתחום שוקי ההון, כמו קופות גמל, קרנות נאמנות, חברות ביטוח, בנקים ועוד. לתפקיד היה שם אחר בעבר – דמ"צ – דירקטור מטעם הציבור. התפקיד למעשה הוא מקבילו של דירקטור עצמאי בחברות ציבוריות בארצות הברית.
ישנן הגבלות על החברה בנוגע למינויו, תגמול, החזר הוצאות ופיטורי דח"צ הנועדו לוודא שהדירקטור החיצוני יפעל ללא משוא פנים או תלות כלשהי. החברה רשאית לפטר את הדח"צ רק בגלל העילות שהחוק קבע, על ידי בית המשפט או ברוב קולות ששווה לרוב הקולות אשר נדרש למנותו מלכתחילה.
הגבלות על שכר הדח"צ – במידה מסוימת ישנה הגבלה חוקית על הדירקטוריון בקביעת שכרו של הדח"צ. נקבעו גם גבולות מינימום ומקסימום של שכר הדח"צ בגין עבודתו, וצורת חישוב החזר ההוצאות.
חברה אינה רשאית למנות דח"צ שנמצא ביחסי עבודה או עסקי עם החברה, או מי ממקורביו או בני משפחתו. כמו כן נקבעה בחוק תקופת צינון לדח"צ. על החברה הציבורת נאסר להעסיק את הדח"צ תקופה של שנתיים לאחר סיום כהונתנו כדח"צ. דירקטור חיצוני מכהן כשתי קדנציות, שלוש שנים לכל קדנציה. ישנם מקרים בהם ישנה אפשרות להאריך לעוד קדנציה.
דירקטור חיצוני מומחה (דח"צ) – בחברה ציבורית יכהנו מינימום של דירקטורים שהם בעלי מומחיות פיננסית וחשבונאית, על מנת שיוכלו לקרוא את הדוחות הכספיים של החברה, ליזום ולהשתתף בדיון הנוגע לדוחות הכספיים, אשר יוגדרו ויוחלטו על ידי הדירקטוריון של החברה הציבורית. יש למנות מינימום דח"צ אחד שהוא מומחה בחשבונאות ופיננסים ועוד אחד שהוא כשיר מקצועית לכהן בתפקיד.
הדירקטוריון, לאחר שלקח בחשבון את ניסיונו, הידע שלו והשכלתו, אחראי לאמוד את יכולותיו הפיננסיות והחשבונאיות של הדירקטור החיצוני המומחה.
קריטריון החוק לדירקטור חיצוני מומחה, על הדח"צ המומחה להחזיק בתואר אקדמי בתחום הקשור לתפקיד או לתחומי עיסוקה של החברה, או לחילופין צבר ניסיון של מינימום 5 שנים בתאגיד בתפקיד ניהולי מהותי מבחינת היקף, או שכיהן בתפקיד ציבורי בכיר או בתפקיד בכיר אחר אשר רלוונטי לחברה ועיסוקיה.
מבחינת שכר הדירקטור החיצוני המומחה, כל עוד שכרו שווה לשאר הדח"צים המומחים, יכול להיות שכרו גבוה משאר הדח"צים הלא מומחים המכהנים.
דירקטור אשר מכהן כחבר ועדת השקעות
דירקטור המכהן בוועדת ההשקעות של החברה – מכיוון שלציבור יש עניין ברור בגופים כגון, קרנות נאמנות, קופות גמל, בנקים ועוד, ישנה דרישת מינוי ועדת השקעות בעלת תפקיד המיוחד והייעודי להן.
יש למנות מינימום של שלושה דירקטורים. רשות החברות ממליצה גם ששני חברי דירקטוריון חיצוניים ימונו לכהן בוועדה הזו.
אחד מתפקידיה העיקריים הוא פיקוח על תפקוד המנכ"ל, פיקוח על פוליסת ההשקעות של החברה ולהגדיר נהלים וכללים לעניין צורת קבלת החלטות הנוגעות להשקעות.
על דירקטור המכהן בוועדת ההשקעות להיות בעל רקע מקצועי וניסיון רלוונטי בפיננסים.
דירקטור בוועדת ההשקעות רשאי לקנות ולמכור בבורסה ניירות ערך בנאמנות עיוורת, במידה ואותו דירקטור בוועדת ההשקעות או מנהל קרן אינו לוקח חלק בקבלת החלטות בעניין ניהול תיקי השקעות של הקרן.
דירקטור מטעם המדינה – בהמשך להתייעצות עם חברי הוועדה לבדיקת מנויים, השר הממונה על החברה ושר האוצר אחראים למנות דירקטור מטעם המדינה. תנאי הסף לדירקטור מטען המדינה – עליו להיות תושב ישראל, מחזיק תואר אקדמי או ניסיון מקצועי, גיל 25 ומעלה. חוץ מהמנכ"ל ונציג ציבור נבחר, הדירקטור בחברה הממשלתית אינו יכול להיות חבר כנסת, שר, סגן שר, עובד חברה או מי שמועסק אצלה. כמו כן, אדם שהורשע בעבירה שיש עימה קלון או אדם אשר משלח ידו מהווה ניגוד עניינים.
דירקטור חליף – מינוי דירקטור חליף – ייפוי כוח לדירקטור
החוק אוסר על מינוי דירקטור חליף, מלבד אם תקנון החברה מתיר זאת. כמו כן, המשמש כדירקטור בחברה אינו יכול לשמש גם כדירקטור חליף. בנוסף, דירקטור חליף יכול להוות מחליף רק לאדם אחד ולא יותר. בין השניים צריך להיות קשר תמידי מכיוון שהחליף משמש הלכה למעשה כדירקטור. ובחברה ממשלתית? חוזר רשות החברות קובע שבחברה ממשלתית אסור למנות חליף. ההצבעות חייבות להיעשות על ידי הדירקטורים עצמם בלבד תמיד. החוק אוסר על הענקת סמכות כגון, קביעת מדיניות חלוקת רווחים ומדיניות כללית של החברה, חלוקת אופציות ואישור הדוחות הכספיים של החברה.
דירקטור בלתי תלוי – חברה אשר מוגדרת חברה לתועלת הציבור מחויבת למנות דירקטור בלתי תלוי (חברה ציבורית לא מחויבת אך מורשית לעשות כן). מדובר בדירקטור עצמאי, אשר בנוסף לחיצוני חוק החברות מתיר לו לכהן בחברה ציבורית. מדוע? ומה ההבדל בין דירקטור חיצוני לדירקטור בלתי תלוי? קודם כול, על מנת להעניק כוח נוסף לדירקטוריון החברה מול בעלי השליטה. מבחינת דרישות הסף, דומות לאלו של דירקטור חיצוני אך מעודנות יותר. ראשי הדירקטור הבלתי תלוי לכהן כ-9 שנים במקום 6. ועדת הביקורת בלבד צריכה לאשר את מינויו.
תפקיד דירקטור
תפקיד הדירקטור וחובותיו – על פי חוק החברות בישראל:
- קביעת מדיניות חברה
- הכנת תוכניות מימון ופעילות
- החלטה לגבי אופן חלוקת רווחים בין בעלי המניות על פי פירעון ורווח
- הנפקות אג"ח
- הצעות רכש
- הגדרת מסגרת אשראי
- מדיניות תגמול נושאי תפקיד בחברה ומדיניות שכר
- אישורים למיזוגי חברות (רק עם צירוף אישורה של האספה הכללית.
- מינוי, פיקוח ופיטוריו (במידת הצורך) של המנכ"ל
חובותיו של הדירקטור – חובות דירקטור בחברה פרטית
האחריות בחברה בנוגע לקביעת הנחיות מדיניות החברה ופיקוח על הוצאה לפועל של הוראות המנכ"ל חלה על הדירקטור. תפקיד דירקטור, בין השאר, לדאוג להפיק דוחות כספיים טרם מסירתם לבעלי המניות, יישום החלטות המוכרעות באספות של בעלי במניות, כינוס אספת בעלי מניות, לדאוג לקביעת סדר היום לאספות ולפיקוח על החברה שאכן מתנהלת על פי חוק.
חובת האמונים – סעיף 254 לחוק החברות – החוק קובע כי זה תפקיד דירקטור לפעול בתום לב ואך ורק לטובת החברה, ועליו להימנע מפעולות אשר יש בהן תחרות עסקית עם החברה. ולהימנע מניגוד אינטרסים מכל סוג בפעולותיהם. ולעשות ככל שיכול על מנת לקדם את האינטרסים של החברה ובעלי המניות. מחובתו של הדירקטור למסור לחברה בה הוא מכהן כל מסמך או אינפורמציה אשר קיבל במסגרת עבודתו כדירקטור בחברה.
חובת הזהירות – סעיף 252/253 לחוק החברות – קובע למעשה רף ביצועי סביר לדירקטור. כדרך לבחון רשלנות מקצועית. על הדירקטור לעשות ככל שיוכל להגן על המשקיעים בחברה, הנושים ובעלי המניות. כמו כן, הדירקטור צריך להגדיר את מידת הזהירות והמיומנות בצורה שלא תרחיק מועמד כשיר לתפקיד מלהיכנס לתפקיד.
במידה ולא נערך חוזה מסודר בין הדירקטור לבין החברה, התחייבות הדירקטור ודרישות המשרה הקבועות בחוק הן אלה החלות על הדירקטור. סנקציות פליליות עלולות כנגד דירקטור עלולות לבוא בעקבות הפרת חובות אלו. כמו במקרים של זיוף מסמך על מנת להונות, רישום כוזב במסמך, גניבה מהחברה וכולי. נושא משרה בחברה ודירקטור יכול בכל עת לשכור ייעוץ מקצועי חיצוני על חשבונה של החברה, כמו כן, הוא רשאי לבחון מסמכים ולדרוש העתקים של מסמכי חברה. עקרונית, דירקטור יכול לבצע כל פעולה הקבועה בתקנון החברה או בחוק החברות. לדוגמה, מינוי מנכ"ל או מנהל, מינוי דירקטור, שינוי שכר המנהלים או בעל תפקיד בחברה, קביעת תגמולו של המבקר הפנימי, רואה החשבון של החברה.
דוח בייסקי – 1986 – ויסות מניות הבנקים
פסק דין פרשת בנק צפון אמריקה מאי 2 – אחריות דירקטורים בבנק צפון- אמריקה בעוולת רשלנות אזרחית.
ציטוט מתוך פרשיית בנק צפון אמריקה – פסקה 44
"הדירקטוריון הוא אורגן מרכזי של החברה. הוא פועל באמצעות נושאי המשרה (הדירקטורים) המתמנים כחברי הדירקטוריון. על כל דירקטור מוטלת החובה להשתתף בהגשמת תפקיד הדירקטוריון. הדירקטוריון מגשים את תפקידיו, בין השאר באמצעות ישיבות הדירקטוריון וועדותיו. מכאן חובתו של כל דירקטור להשתתף בישיבות הדירקטוריון שעה שהוא מתכנס. לעתים מוטלת עליו אף החובה לדרוש את כינוסו של הדירקטוריון במקום שהוא נמנע מהתכנסות. דירקטור לא יכול להגשים את חובותיו בשלט רחוק. עליו להשתתף בישיבות הדירקטוריון. כמובן, חובת ההשתתפות בישיבות הדירקטוריון אינה חובה מוחלטת. דירקטור לא יפר את חובת הזהירות המוטלת עליו כלפי החברה, אם מטעמים ראויים יימנע מלהשתתף בישיבה זו או אחרת של הדירקטוריון. הכול הוא עניין של מידה וסבירות. הכול תלוי במספר ישיבות הדירקטוריון המתקיימות בשנה, במספר הדירקטורים, בגודל החברה, בטיב עסקי החברה, בעניינים הנדונים בה ובמספר החיסורים של הדירקטור".
נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק על אחריות דירקטורים בפרשיה
עד לפרסום דוח בייסקי ב-1986 ופרשיית בנק צפון אמריקה, נטו בתי המשפט בארץ ובאנגליה לא להתערב בהליך קבלת ההחלטות בתוך החברה. בעקבות פרסום הדוח מצא בית המשפט שהאחריות האישית של נושאי משרה, דירקטורים ורואי החשבון המבקרים הפנימיים בחברה אינם נושאים דיים באחריות בגין הפרת אמונים.
הוצגו סך הכול על ידי בית המשפט כארבעה תיקונים אשר הגדירו מחדש את תפקיד הדירקטוריון בנוגע לקבלת החלטות בחברה. והרחיב לגבי אחריותם האישית של הדירקטורים בעניין נזקים שנגרמו מהפקרות חובותיהם.
פסק דין בטר פלייס – התנאים לקבלת הגנה לדירקטורים לאחר קבלת החלטות שגויות- כלל שיקול הדעת העסקי, 2.9 – השופט פרופ' גרוסקופף
תדירותן של ישיבות הדירקטוריון – סעיף 97 לחוק החברות
בסעיף 97 לחוק החברות מוגדרת חובת הדירקטוריון להתכנס לפי הצורך, ציטוט, "הדירקטוריון יתכנס לישיבות לפי צרכי החברה". על יו"ר הדירקטוריון לפקח על כתיבתם ויישומם של נהלים לקביעת מועדים קבועים לישיבות, ולוודא שהישיבות מתבצעות בזמן בצורה מסודרת, קבועה ומאורגנת.
סעיף 97 לחוק החברות גם קובע כי בחברה ציבורית הדירקטוריון יתכנס מינימום פעם בשלושה חודשים. כך יוכלו חברי הדירקטוריון לדון בדוחות הכספיים של החברה בצורה יעילה וכוללת, דוח שנתי אחד ושלושה דוחות רבעוניים.
תדירותן של ישיבות הדירקטוריון בחברה ממשלתית –
על פי סעיף 26 לחוק החברות הממשלתיות בחברה ממשלתית על הדירקטוריון להתכנס מינימום פעם בחודשיים או יותר, על פי הצורך. כך יוכלו חברי הדירקטוריון לדון בדוחות הכספיים של החברה בצורה יעילה וכוללת, בדוח שנתי אחד ושלושה דוחות רבעוניים.
חוק החברות הממשלתיות נותן את האפשרות לשרים אשר אחראים על פעילותה של החברה להגדיר מועדים נוספים לכינוסן של ישיבות דירקטוריון לפי סוג עסקי החברה.
כמו כן החוק קובע כי : ישיבות הדירקטוריון יכונסו במשרדי החברה לרוב ולא בסופי שבוע, מכיוון שאסור לערבב אירועים חברתיים או דומים בחברה עם פעילות הדירקטוריון.
כינוס ישיבת דירקטוריון – למי הסמכות? סעיף 98 לחוק החברות
- יו"ר הדירקטוריון – יכול בכל עת לכנס. על היו"ר לכנס את הישיבה תוך תיאום המועדים עם הדירקטורים השונים ובזמן סביר. ליו"ר הכוח להוסיף כל נושא שחפץ בו כשהוא זה שמזמן את הישיבה.
- דרישת דירקטורים – בחברות בעלות מספר דירקטורים השווה או הקטן מחמישה, דירקטור אחד יכול לזמן אספה. בחברות בעלות מספר דירקטורים הגדול מחמישה צריך לפחות שני דירקטורים על מנת לזמן אספה, אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון החברה או במידה ודירקטור גילה "עניין של החברה שנתגלו בו לכאורה הפרת חוק או פגיעה בנוהל עסקים תקין".
- מנכ"ל החברה – ע"פ הוראות סעיף 122 ד' לחוק החברות, מנכ"ל חברה מחויב להתריע בפני יו"ר הדירקטוריון על כל עניין שהוא בגדר חריג ואשר מהותי לחברה וכמו כן מחויב בדיווחים לחברי הדירקטוריון על פי דרישות הדירקטוריון. במידה ודיווח של מנכ"ל מצריך פעולה של הדירקטוריון, יו"ר הדירקטוריון מחויב לזמן ישיבת דירקטוריון דחופה.
- רואה החשבון המבקר – על פי סעיף 169 לחוק החברות, במידה ורואה החשבון המבקר מדווח על ליקוי עקרוני בבקרה החשבונאית, מחויב יו"ר הדירקטוריון לזמן ישיבה דחופה
- בחברה ממשלתית – סעיף 27 לחוק החברות הממשלתיות קובע שיש צורך לזמן נציג מרשות החברות הממשלתיות לישיבת הדירקטוריון. אותו נציג יקבל מעמד של דירקטור, דבריו יירשמו בפרוטוקול, אך לא ייחשב כחלק ממניינה החוקי של החברה ולא תהיה לו הזכות להצביע. על הדירקטוריון להתייחס לנציג של הרשות בכל עניין הנוגע לעבודת הדירקטוריון כדירקטור לכל דבר ועניין. אבל, עצם היותו של הנציג בישיבה אינו לאמור אישור של הרשות לביצוע פעולות אשר נדונו בישיבה.
במהלך ישיבת הדירקטוריון
הדירקטורים מתכנסים בזמן ובמקום אשר נקבעו אחרי ההזמנה לישיבה.
תפקיד היו"ר הוא לנהלה מתחילתה ועד סופה. כמו כן, על יו"ר הוועדה לדאוג לקיומם של כמה תנאים אשר הכרחיים לקיום הישיבה:
מי הם המשתתפים המחויבים או רשאים לקחת חלק בדיון?
- מי שמסר את המידע. לדוגמה, אם חברי הוועדה קיבלו חוות דעת מקצועית בנושא מהותי לוועדה, מקובל לזמן את נותן חוות הדעת להשתתף בישיבה כדי שיוכל לענות על שאלות חברי הדירקטוריון ועל מנת להציג ולנתח את החומר בצורה הטובה ביותר.
- במידה ונדונים גם נושאים חשבונאיים יש לזמן גם את רואה החשבון המבקר של החברה.
- הנוהג הוא כמו כן לזמן את מזכיר החברה
- את היועץ המשפטי של החברה.
למי אסור לקחת חלק בדיון?
- דירקטור אשר לו עניין אישי בדיון – האיסור תקף רק לגבי הנושא הספציפי בו יש לאותו דירקטור עניין אישי בו. לא חל איסור לאותו דירקטור להשתתף בשאר הישיבה.
- אדם שאינו דירקטור בחברה או נציג רשות החברות, אלא אם הוזמן לעניין ספציפי.
- איסור מינוי וכהונת דירקטורים מסוימים לוועדת מסוימות – יש צורך בבירור נוסף עם היועץ המשפטי של החברה. לדוגמה, דירקטור אשר מועסק על ידי החברה באופן קבוע או יו"ר הדירקטוריון אינן יכולים לכהן בוועדת הביקורת של אותה חברה.
קוורום בישיבת דירקטוריון – בדיקת המניין החוקי – סעיף 104 – "מנין חוקי בישיבות דירקטוריון".
"המניין החוקי לפתיחת ישיבת דירקטוריון יהיה רוב חברי הדירקטוריון, אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון".
האחריות על בדיקת קיומו של מניין חוקי היא על יו"ר הדירקטוריון. רוב חברי הדירקטוריון צריכים להיות נוכחים על פי סעיף 104 לחוק החברות. החברה יכולה לקבוע בתקנון מניין חוקי אחר. יו"ר הדירקטוריון יכול להתחיל בישיבה עם הצגת הנושאים שעל הפרק בסדר היום. מומלץ שכל חברה תגדיר בתקנון שלה מניין חוקי לצורך קבלת החלטות, שלא כמו מניין חוקי הדרוש לפתיחת הישיבה שלא ייוצרו בעיות בהיעדר דירקטורים. סעיף 29 לחוק החברות אומר כי רוב חברי הדירקטוריון מהווים מניין חוקי כל עוד שאחד מהדירקטורים הנוכחים הוא מטעם המדינה. יושב ראש הדירקטוריון הוא זה שיכריע במידה ונוצר שוויון קולות בהצבעה, אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון החברה
עלות תמלול ישיבת דירקטוריון -
עלות תמלול ישיבת דירקטוריון –
תמלול עברית – החל מ-12.5 ₪ לדקה (אין מע"מ)
תמלול אנגלית – החל מ-18 ₪ לדקה (אין מע"מ)
עלות תמלול ישיבות ודיונים יכולה להשתנות בהתאם לאלמנטים שונים המשפיעים על כמות שעות העבודה, כגון מספר הדוברים, שפה, תמלול אנגלית שונה ממחיר תמלול עברית, דיבורים ביחד (לפענח ולפרק כמה דקות בהן מדברים ביחד יכול לקחת אותו זמן כמו שעת הקלטה) – המרכיב העיקרי שמשנה לשעות העבודה בשורה התחתונה, מבטאים כבדים ורמת קושי מקצועית כמו בתמלולים טכניים ומקצועיים.
.